Joga u medicini

Joga u medicini – prevencija bolesti jogom

  • Vreme za čitanje teksta: 3 min.

Iako postoji više od 100 različitih tipova ili škola joge, svaka od njih uključuje vežbe disanja, meditaciju i kombinaciju položaja (tzv. asane ili poze). Svaki od položaja pokreće određenu grupu mišića, povećavajući njihovu fleksibilnost.

Svrha joge je stvaranje snage, svesti i harmonije u umu i telu.

Joga u službi prevencije (u medicini)

Joga je proučavana i može se preporučiti da promoviše relaksaciju, smanji stres i poboljša neke zdravstvene uslove kao što je premenstrualni sindrom.

Joga može pružiti iste pogodnosti kao i bilo koji dobro osmišljen program vežbanja, povećavajući opšte zdravlje i izdržljivost, smanjujući stres i poboljšavajući opšte stanje organizma.

Posebno je pogodna za osobe koje svoje radno vreme provode sedeći.

Joga može poboljšati psihološko zdravlje tokom lečenja karcinoma, iako je potrebno više dokaza da bi se potvrdila ova mogućnost. Druga istraživanja su pokazala da joga može biti korisna pored drugih tretmana u šizofreniji  i može imati pozitivne efekte na mentalno zdravlje, iako je kvalitet istraživanja za definisanje ovih efekata nizak.

Fizičke koristi

Tehnike opuštanja ugrađene u jogu mogu smanjiti hronične bolove, kao što su bol u leđima, artritis, glavobolja, menstrualni bolovi.

Joga takođe može smanjiti krvni pritisak i smanjiti nesanicu.

Ostale fizičke koristi joge uključuju:

  • Povećava fleksibilnost
  • Poboljšava disanje
  • Održava metabolizam uravnoteženim
  • Reguliše telesnu masu
  • Poboljšava cirkulaciju
  • Smanjuje rizik od povreda
  • Otklanja nesanicu

Mentalne koristi

Pored fizičkih koristi, jedna od najboljih pogodnosti joge je kako pomaže osobi da upravlja stresom, za koji je poznato da ima razorne efekte na telo i um.

Stres se može otkriti na mnogo načina, uključujući bol u leđima ili vratu, probleme sa spavanjem, glavobolje, zloupotrebe droga i nemogućnost koncentrisanja.

Joga može biti vrlo efikasna u razvijanju sposobnosti spretnosti i postizanju pozitivnijeg pogleda na život.

Uključivanje meditacije i tehnike disanja može pomoći poboljšanju duševnog blagostanja osobe. Redovno praktikovanje joge stvara mentalnu jasnoću i smirenost, povećava svest o telu, olakšava hronične stresne situacije, opušta um, usredsređuje pažnju i izoštrava koncentraciju.

Telo i samosvest su naročito korisni jer mogu pomoći u ranom otkrivanju fizičkih problema i omogućiti ranu preventivnu akciju.

Jednom rečju joga vam dozvoljava da zavirite i spoznate sebe i druge na potpuno novi i lepši pozitivniji način.

Joga vam pomaže da istražite svoje granice i uskladite se sa svojim telom i svojim unutrašnjim “ Ja”.

Potrebna vam je
internet prezentacija?

Nudimo vam mogućnost promocije vašeg joga centra kroz postavljanje POTPUNO BESPLATNE INTERNET STRANICE na našem sajtu.

Skorašnje objave

Ostavite komentar