Hatha joga ili…?

  • Vreme za čitanje teksta: 10 min.

Da li bi joga mogla da bude nedostajuća komponenta zdravstvene zagonetke za celo telo?

Postoje mnoge grane joge: Raja Yoga, Hatha Yoga (hata joga), Bhakti Yoga, Kundalini Yoga, Mantra yoga, Karma Yoga, Vinyasa Yoga…

U 20. veku hatha joga, posebno asane (fizički položaj), postala je popularna širom sveta, pa i kod nas,  kao oblik fizičke vežbe.

Hatha je takođe preveden kao “ha” koji znači „sunce“ i “tha” što znači „mesec“. Ovo se odnosi na ravnotežu između muškog aspekta – aktivni, vreli, sunčevi i ženski aspekti – receptivni, kul, mesec – u svima nama.

Hatha joga je put ka stvaranju ravnoteže i ujedinjenju suprotnosti.

Kod nas je uglavnom zastupljena i najviše se primenjuje Hatha Yoga. Reč hatha znači „sila“ i na taj način ukazuje na sistem fizičkih tehnika.

Praktikovanje hatha joge podrazumeva svaki položaj u kome se izvode asane. Hata joga pruža mogućnost predavaču da prilagodi svaki čas prema nivou učesnika.

Pa tako postoje i početni i napredni časovi. Ono što je bitno da se naglasi je da početni časovi ubrzo postanu napredni. Svako već posle mesec dana praktikovanja joge primeti napredak u svom telu i umu.

 

joga poza

I Hata i Vinyasa joga rade na povećanju fleksibilnosti i snage, poboljšavaju disanje i umiruju um. Svaki oblik joge ima za cilj stvaranje sposobnosti tela i uma, mada se način ovih ciljeva razlikuje.

Nauka Hatha, ili Hatha Vidia, potekla je iz Indije iz 15. veka i stekla reputaciju za pročišćavanje tela u pripremi za meditaciju.

Vinyasa joga, takođe nazvana Ashtanga joga, predstavlja brzu seriju položaja ili asana koja se fokusira na tok između pokreta, a ne na pojedinačne pozicije.

Hatha joge je spora i nežna, i to je idealno mesto za ljude koji su novi u jogi. Jedan od najtežih aspekata prakse joge je kombinacija kretanja sa kontrolom disanja ili pranajama.

Spor tempo pomaže novim osobama da pravilno krenu sa dahom prema Hatha principima. Studenti Hatha joge drže svaki položaj kroz nekoliko udisaja, a učenici Vinyasa uzimaju jedan udah i izdahu za svaku pozu.

Ako želite eliminisati toksine koji su već pronašli prostor u telu, onda Hatha joga može pomoći. Stavovi joge i tehnike disanja pročišćavaju fizičko telo.

Svako praktikovanje joge vremenom pređe na viši stepen. U tome i jeste draž joge jer vam telo samo govori kada je spremno za dalji korak. Slušajte svoje telo i prepustite se.

Potrebna vam je
internet prezentacija?

Nudimo vam mogućnost promocije vašeg joga centra kroz postavljanje POTPUNO BESPLATNE INTERNET STRANICE na našem sajtu.

Skorašnje objave

Ostavite komentar